Bellesa i Ayurveda
Bellesa i Ayurveda

              El cicle de la vida femenina

        Arriba la nostra segona vida: cami a la menopausa

              Les dones tenim un cicle de la vida que consta de diferents etapes d'energia que ens venen donades per els nostre canvis hormonals, que van desde la infantesa, pubertat, el climateri i acabant amb la menopausa.

              L'infantesa ens pasa desapercebuda ja que es una etapa d'aprenentatge, però no hi ha grans canvis hormonals.

              El primer gran canvi es la pubertat on ens augmenta la producció d'estrogents i comença el primer canvi important: forma física, emocional i mental. Si l'adaptació es bona no tenim perquè passar una pubertat amb efectes secundaris però quan es una pubertat avançada a la maduració física, mental i emocional (9-10 anys) no hi ès, llavors pot ocasionar algun transtorn que pot arribar a afectar de manera emocional i de caràcter, si sorgeix aquests problemes tenim heines en Ayurveda per poder mitigar aquest simptomes.

             Als 40-45 anys comença el climateri que no ès res més que la etapa de preparació del cos cap a la menopausa, on poden començar a tenir alguns problemes.

            I arriba... la Menopausa.

            La nostra segona vida. On fins ara culturalment o socialment era tractada qüasi com el final de la vida... pero no!!! nomès és el final de la vida fèrtil.

            Pero hi ha mès... molt mès i millor.

            Amb la menopausa la producció d'estrogent es menor, això f que tinguem canvis en el cos, cervell i emocions.

            En el cervell ens funciona millor , està més equilibrat ja que al no tenir els transtorns de la menstruació no tenim els típics canvis d'humor. Som mès estables. Canvien també el comportament de les emocions. Al tenir més estabilitat, tenim més capacitat de lideratge i l'avantatge de la doble visió, valorem totes les opinions.

           Però aquest viatge climateri-menopausa a vegades no es tant fàcil i poden sorgir alguns simptomes: calors, insomni, migranyes, osteoporosis, pèrdua de concentració, transtorns d'estat d'ànim (ira, enuig, tristesa, depressió), sobrepes...etc. Aixó es conseqüència de no tenir un climatei armoniòs sense estrès, amb una bona alimentació, etc.

          Nosaltres et podem ajudar perquè tinguis un camí més fàcil i amb menys efectes secundaris a través de la nostra Teràpia Ayurvèdica Turiyabhyanga, consells sobre alimentació en cada etapa de la vida i complements herbals.

I........ Dona la benvingua a la teva segona vida!!!

 

La Primavera ha arribat a l'hemisferi nord.

Si ja ha arribat... I durant la primavera el dosha Kapha tendeix a agreujar-se. Això significa que els desequilibris d'aquest dosha generats durant l´hivern, apareixen a la primavera.

Els primers malestars que ens causa el desequilibir Kapha són habitualment refredats, al.lérgies respiratòries, augment de pes, major retenció de líquids i un possible increment de la cel.lulítis.

Els indicis mentals són el embotiment, la inèrcia mental, la depressió i l'afecció excessiva, l'apatia.

Les persones que tenen més propensió a desenvolupar aquests malestar seran les persones en la constitució predominant del dosha Kapha.

 

Per ajudar a restaurar l'equilibri en aquests estació em de :

* Equilibrar el Kapha emocionalment  aportant-li estimuls i motivació : buscar la varietat en la vida, gent nova i fets              nous.

* Reduir el consum de dolços i d'aliments salats i àcid.

* Augmentar els aliments picants, astringents i amargs. Per controlar el pes i la retenció de líquid.

* Afeguir gengibre fresc en les teves infusions o menjars. Cuinar amb especies.

* Evitar begudes fredes.

* Reduir les hores de son i fer exercici amb regularitat.

* Evitar la humitat.

* Rebre massatges dosha Kapha per combatre els desequilibris emocionals d'aquesta epoca: depressió, apego, apatia.

* Netejar el teu cos amb Ubtans (pols de plantes que estimulen el metabolismes), i desprès un massatge amb el Oli o       Crema Kapha en el cos per equilibrar.

* Pendre infusió Kapha o Nirama per netejar el cos.

 

       Durant la primavera obteu per una dieta mès lleugera i menys greix que en altres estacions. Redïu el consum de làctics (formatge, iogurt, llet i gelats), ja que tendenixen a incrementar Kapha.

 

Emoció mal gestionada = Dolor = Ansietat

Quantes vegades em anat al metge, físio, osteòpata, etc, amb un dolor agut i no em trobat millora. Quan ens passi això  és perquè el dolor prové d'una causa física, sinó emocional.

Es causa d'una emoció mal gestionada o no digerida.

Durant el dia tenim un munt de coses que fan que expressem les nostre emocions, però hi ha una emoció que no acostumem a assumir...a digerir...és el "dolor".

Quant això passa el nostre cos es va ressentint, sinó aprenem a festionar aquest dolor, al cap d'un temps passa a ser dolor físic.

Aquest dolor costa mès d'alleugeriri, ja que em d'anar a l'arrell del problema, no es com una contractura que la dissolem directament, en aquest cas ens em de fixar en la zona on hi ha dolor per saber la causa i portar a terme la solució.

L'ansietat és una de les malalties emocionals més esteses en el  nostre temps. el dolor s'en situarà sota la caixa de les emocions "Plexo Solar" el quan farà que cada vegad la nostra respiració sigui mès curta, i arribi menys oxigen als nostres músculs i cervell, per la qual cosa no nomès tindrem ansietat sinó que també ens cansarem més aviat davant qualsevol esforç i tindrem menys ànims.

En aquest cas l'Ayurveda ens pot ajucar, ja que tracta de manera holística i buscant la solució des de l'origen del dolor. Amb la teràpia "Hridaya" aconseguirem tornar la normalitat i identificar l'origen del dolor perquè el cos no recaigui amb la mateixa emoció no digerida.

 

                                                              La vida no és estar... sinó estar bé.

Ment massa activa?

Nosaltres i tot el que ens envolta fa que la nostra ment vaigi mè ràpid (feina, societat, temps...).

Tot va tan ràpid que nomès correm i tambè fem corre la nostra ment.

Aquest ritme que portem a llar plaç afecta la nostra salut.

El excès de moviment mental ens dona falta d'atenció, ens afecta a la memória, ens produeix migranyes i mal de cap per l'augment de tensió, d'estrés i del "Ai que no arribo!!!"

Ens augmenten les por, ja que no podem parar i buscar una sol.lució, sino que la nostra ment fa el problema mès gran.

Hem de parar, relaxar-nos i calmar la nostra ment per reduïr l'estrès.

Fes uns petits canvis a la teva vida :

  -   Al retar-te el cap la última esvandida amb aigua tèbia o freda per baixar el moviment mental.

  -    Intentar  reduïr el consum de mòbil o aparells que puguin activar mès la nostra ment.

  -    No menjar a la nit patat, auberginia, tomata, o iogurt. Son "Nightshades".

  -    Fer teràia "Shirochampy". Massatge craneal que alleugera el moviment mental , la por, l'angoixa, la              migranya, mal de cap, memòria, aclarir idees, ralaxa la ment i equilibra el sistema nerviòs.

  -   Pendre 3 infusions Vata a dia.

  -   Util.litzar oli o crema corporal Vata.

La tardor i nosaltres

 

Totes les estacions ens afecten tambè a nosaltres. Peró hi ha gent que li afecten menys i hi ha gent que senten tots els canvis.

Perquè? Aixó ens ve marcat per la nostra constitució (física, psíquica i emocional) o dosha.

Segons l’Ayurveda “similars incrementen similars”, el tipus de dosha més afí es veu més afectat. Es el dosha Vata es que et farà sentir més unit/da a la tardor.

           Ja estem en plena tardor, temps de vent , fred, dies més curts, inestabilitat , caiguda de fulles, etc. El vent i el fred son uns dels atribut de Vata.

Com m’afecta la tardor si soc Vata?

Físicament amb la sequedat del cabell i la pell, en les articulacions (espateguen mès), dolor articular, tos seca, estrenyiment i caiguda del cabell.

Mentalment l’augment de moviment mental, augment de nerviosisme i l’estres fem que tinguem la sensació que no arribes, fen augmenta el insomni, la hiperactivitat, etc. Al no poder descansar be augmenten les teves pors, angoixes i ansietat, etc.

Intentar frenar el impacte de la tardor. Com ho pots fer?. Es molt senxill !

No et deixis portar per el vendaval exterior.

  • Intenta posar ordre i regularitat en la teva feina i vida.
  • Estableix un horari que puguis respectar tan de treball com personal.
  • Fer un bany calent.
  • Descansar més hores, per frenar el cos.
  • Util.litzar llet o oli corporal per dosha Vata per afavorir l’hidratació de la pell i articulacions.
  • Pendre infusions Vata. Que ens ajudaran amb mitigar el dolor articular, a frenar la ment i l’insomni.
  • I fer alguna teràpia Ayurvèdica per Vata com el Shiro-champy (massatge craneal) o el Nadi Abhyanga (massatge desintoxicant i relaxant de cos.).

Benvinguda Tardor!!!!

L'Ayurveda i jo !!

04 novembre 2018

Començo l’aventura d’aquest blog amb ganes d’aportar el meu granet d’arena i de coneixements que he anat adquirint en aquestos 27 anys d’experiència.

Necessitava un espai on poder transmetre no nomès coneixements sinò també curiositats, ja que en la meva vida he conegut molt gent que m’ha donat molt (cursos, viatges, vida, etc.).

Soc una persona afortunada tant per el que he rebut com el que a travès d’aquest blog puc transmetre.

Desitjo que el trobeu interessant i útil.

                                              Gràcies